Глютен - це білок. Є в пшениці, житі, ячмені. Але чому зараз всі його так бояться? Ми споконвіку пекли хліб і варили пиво. Бабусин теплий хліб, короваї на весілля, окраєць білого хліба з молоком на сніданок. Хліб вважався святим. Чому раніше людям не було погано від глютену?
Знайти у себе «уявну» непереносимість глютену - справа нескладна і навіть модна. Але чи шкідливий глютен насправді? Для людини, яка не хвора на целіакію, глютен не несе небезпеки.
Целіакія - це хронічне захворювання тонкого кишечника у дітей і дорослих з генетичною схильністю. Зустрічається приблизно у одного з 100-300 чоловік, причому вдвічі частіше у жінок. Розвивається при вживанні їжі, що містить глютен. Єдиним ефективним способом лікування є дієта без вмісту глютену. У систематичному огляді і мета-аналізі по глобальній поширенності целіакії (Global Prevalence of Celiac Disease) були оброблені дані 96 досліджень з 1991 року до 2016 року.
Висновок: поширеність у світі за результатами серологіі - 1,4%, за результатами біопсії - 0,7%. При цьому поширеність по регіонах наступна: найвища в Південній Америці - 4%, в Європі і Океанії - 0,8%.
Тому - не такий страшний глютен як його малюють нам спритні маркетологи, адже завжди добре писати на продуктах якісь переваги - ось наприклад «Не містить глютену», це майже як «Вода без ГМО».